Tritanium is DE studenten triathlon vereniging van Groningen. Tritanium combineert de drie sporten met veel gezelligheid!

Gezelligheid is zowel op sportief, als op niet-sportief gebied te vinden. Tritanium heeft maandelijks een borrel in Tram 13, maandelijks clubeten, en feestdagen gaan zeker niet onopgemerkt voorbij.

Op sportief gebied zijn er ook veel uitjes. Zo bestaat het trainingsweekend in Bakkeveen, gaan veel Tritanen samen naar wedstrijden en is er vakantie in het buitenland waar getraind kan worden. De verschillende Tritanen zijn tijdens het wedstrijdseizoen in alle triathlon en run bike run divisies te vinden.

Geschiedenis

Tritanium is opgericht in november 2002 en begon toen met een kleine tien man en vrouw. Sindsdien is de vereniging snel gegroeid naar het huidige aantal van 60 leden. Naast het hoge nationale niveau waar sommige atleten op weten te presteren, is er ook veel ruimte voor gezelligheid en mensen die voor het eerst een triathlon willen doen

Het ontstaan van de G.S.T.V. Tritanium vindt zijn oorsprong in de Batavierenrace. In de voorbereiding voor deelname aan dit evenement kwamen twee triatleten, tevens lopers van het winnende Universiteitsteam van dat jaar, elkaar tegen tijdens een gezamenlijke training van de MiddenLangeAfstands-groep van G.S.A.V. Vitalis. De ene; Jan Manenschijn, trainde al langer bij Vitalis, de andere triatleet; Henk-Jan Dolsma, was lid bij G.V.A.V. Triathlon en trainde een keer met andere Universiteitslopers mee.

Hier werd onder Vitalis een Triathlon-commissie opgericht, met triathlon gerichte trainingen. Echter, even na de zomervakantie bleek dat het nieuwe Dagelijks Bestuur van de ACLO voor 2002/2003 een Triathlon-commissie onder Vitalis geen steun zou verlenen. De enige andere optie die er nog was bleek het oprichten van een eigen vereniging, met een bestuur dat zou moeten worden gevormd uit Henk-Jan Dolsma (Vz), Menno ter Bals (Vv), Mark Huisman (Secr), Jasper Eijsink (Tc) en Jan Manenschijn (Pm)

Op 11 november 2002 was het dan toch zover; de oprichtingsvergadering van de vierde Studenten Triathlon Vereniging van Nederland: G.S.T.V. Tritanium. De vereniging groeit in dat studiejaar naar zo’n 18 leden en behaalt grote successen; bij het NSK Triathlon bestaat het podium bij de heren volledig uit Tritanen.

Omdat de vereniging nog vrij klein is, worden veel gezelligheidsactiviteiten bij de leden thuis gehouden, zoals borrels en pannenkoeken eten. Daarnaast is er een nieuwjaarsborrel, wordt er na wedstrijden vaak gezamenlijk gegeten en heeft de ‘Tour de Salland’ al legendarische vormen aangenomen.

 

Hall of Fame

In de loop der jaren zijn al veel topatleten lid geweest bij Tritanium. Onderstaand een lijstje van de ‘Hall of Fame’ van Tritanium. Bij elkaar zorgen zij voor vele nationale en internationale titels.

Danne Boterenbrood: Miste op een haar na de Olympische Spelen in London. De basis van haar prestaties heeft zij bij Tritanium gelegd. Levend bewijs dat studie en triathlon prima samen kunnen gaan.

Marieke van der Vegt: Met onze zwemtrainster als schoonmoeder, kan het niet anders dat zij hard kan zwemmen. Bleek daarnaast ook nog een erg rap op de fiets en te voet.

Edo van der Meer: De man achter de beruchte Flapjacks. Heeft er ook met zijn prestaties voor gezorgd dat hij nog lang bij Tritanium onthouden zal worden. Tegenwoordig is Edo trainer bij zijn bedrijf EDO sports.

Mark Oude Bennink: Ontdekt op de 4mijl van Groningen, werd lid bij Tritanium en bleek donders veel talent te hebben. De laatste jaren is Mark een van de top triatleten bij team4talent.

Stefanie Bouma: Run bike run of marathon. Daar draait deze topper haar hand niet voor om! Naast veel sporten doet ze ook veel aan sport begeleiding, neem eens een kijkje op haar site.

Jacob Veenstra: Deze man is niet weg te slaan bij Tritanium. Atleet van het eerste uur en blijft maar gaan op de hele triathlons. Neem een kijkje op zijn site voor zijn mooiste overwinningen.

Jerzy Kasemier: Deze oud-tritaan weet zich vooral raadt met de lange triathlons. Geeft tegenwoordig training bij GVAV en houdt zijn prestaties bij op zijn site.

 

Ereleden

Door de jaren heen zijn er veel Tritanen geweest die ontzettend veel voor de club hebben betekend. Als dank voor hun inzet tijdens hun studentenjaren zijn zij benoemd tot erelid van G.S.T.V. Tritanium. Op dit moment kent Tritanium 3 ereleden: Marieke van Hunen, Dirk Jan Moes en Jan Manenschijn.